top of page
Pito 2 copy.jpg

Sayfa Sayısı: 36

Kutu Ebat: y 515 mm x g 350 mm x d 30 mm

Türkçe

Tabula Peutingeriana

OSMANLI ve TÜRKİYE COĞRAFYASINDAKİ İZLERİYLE
TABULA PEUTINGERIANA
ROMA İMPARATORLUĞU’NUN 2000 YILLIK YOL HARİTASI

ROMA’DAN SONRA İMPARATORLUĞUN EN ÖNEMLİ KENTLERİ
KONSTANTINOPOLIS / İSTANBUL     
ANTIOCHIA / ANTAKYA
NICOMEDIA / İZMİT        
NICEA / İZNİK

MMXVII KONSTANTINOPOLIS
TÜRKİYE EDİSYONU
TIPKIBABASIMI

Roma döneminde milattan sonra birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında yapımına başlanan haritanın tek kopyası 1265’de Colmar’da (Fransa) bulundu. Günümüzde Avusturya (Viyana) Devlet Kütüphanesi’nde korunuyor. O dönemde Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılması ve doğru Roma (Bizans) İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarına denk geldiği için Konstantinopolis, Roma'ya eş değerde dünyanın en önemli merkezi olarak haritaya işlenmiş. Bugün Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve kutsal kent yolculuklarının kesişme noktasındaki 
Antiochia (Antakya) haritada dünyanın üçüncü büyük kenti olarak gösterilmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu’na kısa dönem de olsa başkentlik yapmış Nicomedia (İzmit) ve Nicea (İznik) de 7 metre uzunluğundaki haritanın önemli kentleri arasında.

Osmanlı ve Türkiye coğrafyasındaki izlere, özel açıklamalar getirilen Tabula Peutingeriana Haritası Türkiye Edisyonunu Bülent Özükan hazırladı. Replika olarak hazırlanan Koleksiyon Kitap’ın içindeki özel tekniklerle basılan ve ciltlenen sayfalar açıldığında 7 metre uzunluğunda tek parça haritayı oluşturuyor. Kitabın içerisinde Tabula Peutingeriana olarak bilinen haritanın diğer sayfalarında Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler yer alıyor. Çeşitli ilgili linklerle zenginleştirilen harita, internet üzerinde açıldığında interaktif özellikler kazanıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde, bilinen dünyanın “yol haritası” olarak hazırlandığı anlaşılıyor. 12 ayrı parşömenin birleştirilesiyle oluşturulan Peutinger Haritasında 154’i Osmanlı coğrafyasında olmak üzere 555 yerleşim ve konaklama kenti yer alıyor. 3500'ün üzerinde coğrafi isimlendirme yapılmış. Bu kentlerde yer alan konaklama yapıları ise birbirinden farklı anlam ifade eden 30 civarında yapı ikonlarıyla haritaya yerleştirilmiştir. Harita yaklaşık 104.000 km yol güzergahını göstermekte.

Basında Çıkanlar

Basında Çıkanlar

Yazarlar ve Araştırmacılar

Bulent-Ozukan_8332_1407437994.jpg

Bülent Özükan

Müellif/ Editör

Tarihte İstanbul

Haritaları

Harita Koleksiyonu

TIH.png
TTH.png

Tarihte Türkiye

Haritaları

PİRİ-1.jpg

Piri Reis

Kitâb-ı Bahriye

PTOLEMAIUS.png

Klaudius

Ptolemaios

PEUTİNGER.png

Tabula

Peutingeriana

PİRİ-1513.jpg

Piri Reis

1513

CIHANNUMA yeni.png

Kitâb-ı

Cihannüma

bottom of page